ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ

Με τον όρο ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ εννοούμε την καταπολέμηση και εξουδετέρωση ευρέως φάσματος βακτηρίων – μυκητών – ζυμών – άλγεων και άλλων μικροβιακών παραγόντων, οι οποίοι μπορεί να αποδειχθούν δυνητικά επικίνδυνοι για την Δημόσια Υγεία.

Η εφαρμογή της απολύμανσης συμβαίνει με ψεκαστήρες χαμηλής προπίεσης ή με ηλεκτροκίνητο ψεκαστήρα (Fogger) ψυχρής εκνέφωσης, ενώ χρησιμοποιούνται ειδικά απολυμαντικά-αποσμητικά-αντισηπτικά διαλύματα σταθεροποιημένου διοξειδίου του χλωρίου CLO2 , τα οποία έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά δραστικά στην καταπολέμηση παθογόνων μικροοργανισμών. Πρόκειται φυσικά για άχρωμα και άοσμα διαλύματα, τα οποία δεν αφήνουν καμία οσμή σε τρόφιμα, επιφάνειες ή χώρους.

  Μετά από έναν ψεκασμό με απολυμαντικά διαλύματα, η αίσθηση που επικρατεί στον χώρο είναι ενός καθαρού και υγιεινού περιβάλλοντος.

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ COVID-19

 

Η εταιρεία YGIEINOLOGOS(.GR), με υπεύθυνο επιστήμονα τον Κρεμαντζή Χρήστο, Υγιεινολόγο Α.Τ.Ε.Ι, αναλαμβάνει εφαρμογές απολύμανσης σε οποιοδήποτε χώρο μπορεί να προκύψει ανάγκη, χρησιμοποιώντας πάντα απολυμαντικά υλικά ειδικά για την εξουδετέρωση του νέου κορωνοϊού SARSCoV-2. Μετά το πέρας κάθε εφαρμογής, χορηγούμε πάντα πιστοποιητικό απολύμανσης, ένα αποδεικτικό του τρόπου και των απολυμαντικών ουσιών που χρησιμοποιήθηκαν.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ SARS-CoV-2

Τι είναι COVID-19 και τι SARS–CoV-2;

Ο νέος κορωνοϊός-2019 ονομάζεται τώρα SARS-CoV-2, ενώ η ασθένεια που προκαλεί ονομάζεται COVID-19. O ιός ανιχνεύθηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και έκτοτε έως σήμερα έχει διασπαρεί σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού που μέχρι τότε δεν είχε απομονωθεί στον άνθρωπο.

Ποιος είναι ο τρόπος μετάδοσης του ιού;

Παρόλο που ο ιός προέρχεται από τα ζώα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μετάδοση θεωρείται ότι γίνεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήχα ή την εκπνοή.

Πότε μια περίπτωση της νόσου θεωρείται περισσότερο μεταδοτική;

Ένα περιστατικό θεωρείται περισσότερο μεταδοτικό όταν εμφανίζει συμπτώματα, αλλά θα μπορούσε να είναι μεταδοτικό και στην ασυμπτωματική φάση. Δεν γνωρίζουμε το ποσοστό των ασυμπτωματικών κρουσμάτων, ούτε τον ακριβή ρόλο που παίζουν στη μετάδοση του SARS-CoV-2, πιθανολογείται όμως πως είναι μικρότερο από αυτό των συμπτωματικών περιπτώσεων της νόσου.

Ποια είναι τα συμπτώματα της COVID-19 λοίμωξης;

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν τα κατωτέρω: Πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, αρθραλγίες, μυαλγίες, καταβολή και δυσκολία στην αναπνοή.

Πόσοι ασθενείς εμφανίζουν σοβαρή νόσο;

Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο. Σε περίπτωση βαρύτερης νόσησης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει σοβαρή πνευμονία και να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο;

Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες) είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο.

Πότε πρέπει κάποιος να ελεγχθεί για COVID-19;

Εάν έχει:
Οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: πυρετό, βήχα, δύσπνοια), με ή χωρίς ανάγκη νοσηλείας
ΚΑΙ
Τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω επιδημιολογικά κριτήρια, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων:
• Στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2
ή
• Ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες από SARS-CoV-2 περιοχές με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα.
Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται ΑΜΕΣΑ σε εργαστηριακό έλεγχο για τον ιό SARS-CoV-2.

Γιατί ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνει τόσο γρήγορα;

Οι δύο βασικές αιτίες για την ταχεία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων είναι ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και ότι έχει βελτιωθεί η δυνατότητα ανίχνευσής του.

Τι σημαίνει έχω έρθει σε επαφή με τον ιό;

«Επαφή», ως προς τον COVID-19, είναι ένα άτομο που δεν παρουσιάζει συμπτώματα ενώ μπορεί να έχει έρθει σε επαφή με περιστατικό νοσούντος ή και ασυμπτωματικού ατόμου από τον COVID-19. Ο κίνδυνος μόλυνσης εξαρτάται από τον βαθμό έκθεσης στον ιό και για να προσδιορισθεί χρειάζεται συγκεκριμένη διερεύνηση από το προσωπικό του ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας).

Πώς μπορώ να προφυλαχθώ από το COVID-19;

Γενικά προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς ιών του αναπνευστικού, περιλαμβανομένου του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2, στο περιβάλλον των εκπαιδευτικών μονάδων αναφέρονται κατωτέρω:

Οδηγίες ατομικής υγιεινής:

• Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού
• Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό (φτέρνισμα). Αυτό ιδιαίτερα ισχύει για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
• Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
• Σε βήχα ή φτέρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
• Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
• Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

Τι να κάνω εάν έχω στενή επαφή με κάποιον που υποψιάζομαι πως έχει COVID-19;

Επικοινωνήστε με τον ΕΟΔΥ(Eθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας) στο τηλ: 210.52.12.054 και μην πραγματοποιήσετε επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς πρότερη ενημέρωση του ΕΟΔY.

Μπορεί η μάσκα να με προστατεύσει αποτελεσματικά από το COVID-19;

Η χρήση μάσκας εμποδίζει τη μετάδοση της νόσου από αυτούς που είναι άρρωστοι στους υπόλοιπους. Η μάσκα χρησιμοποιείται για την προστασία των επαγγελματιών υγείας και δεν συστήνεται η χρήση της στον υγιή πληθυσμό.

Υπάρχει εμβόλιο για το COVID-19;

Δεν υπάρχει προς το παρόν διαθέσιμο εμβόλιο για το COVID-19, γι΄ αυτό έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη διάγνωση και η εφαρμογή μέτρων πρόληψης διασποράς της νόσου. Αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες εργάζονται για την παρασκευή εμβολίου.

ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ

Με τον όρο ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ εννοούμε την καταπολέμηση και τον έλεγχο του πληθυσμού των εντόμων στον χώρο ενδιαφέροντος. Η απεντόμωση είναι πολλές φορές και μια έμμεση απολύμανση, αφού τα έντομα μπορεί να είναι φορείς παθογόνων μικροοργανισμών για τον άνθρωπο. Επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους, ανάλογα με την περίπτωση:

  • Με ψεκασμό διαλυμάτων εντομοκτόνων της κατηγορίας των πυρεθρινών.
  • Με εφαρμογή εντομοκτόνων σε μορφή gel.
  • Με ειδικές παγίδες φωτός, που φέρουν ειδική επιφάνεια με κόλλα, στην οποία προσκολλούνται τα έντομα.
  • Με ειδικές φερομονικές εντομοπαγίδες ελέγχου και όχι καταπολέμησης. Με αυτές τις παγίδες ελέγχουμε τον πληθυσμό και το είδος των εντόμων, πριν και μετά την επέμβαση καταπολέμησης.
  • Με ειδικούς νεφελοψεκαστήρες, που μετατρέπουν το υγρό διάλυμα των εντομοκτόνων σε νεφέλωμα (FUMIGATION).

Τα σκευάσματα, όπως και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο και την εξολόθρευση των εντόμων, είναι εγκεκριμένα από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, όπως και από τον ΕΟΦ!

ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ

Μυοκτονία καλείται η αντιμετώπιση και εξουδετέρωση πληθυσμού τρωκτικών, αρουραίων ή/και ποντικών. Οι επεμβάσεις μυοκτονίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

1) Τοποθέτηση ετοιμόχρηστων αντιπηκτικών σκευασμάτων σε διάφορες μορφές, μέσα σε δολωματικούς σταθμούς από σκληρό πλαστικό, συνήθως περιμετρικά των κτιρίων, ή όπου αλλού, εσωτερικά αυτών, κριθεί κατάλληλο και απαραίτητο . Οι δολωματικοί αυτοί σταθμοί στερεώνονται στο έδαφος, κλείνουν και κλειδώνονται(ώστε να αποφευχθεί να έρθουν σε επαφή με τυχόν μικρά παιδιά ή οικόσιτα/αδέσποτα ζώα) και το κλειδί το κρατά ο υπεύθυνος επιστήμονας της εταιρείας μας, ο οποίος αναλαμβάνει την παρακολούθησή τους και την ανά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αλλαγή των περιεχομένων τους.

2) Τοποθέτηση, ετοιμόχρηστων ή μη, πλακιδίων με κόλλα σε καίρια σημεία του χώρου που λυμαίνονται τα τρωκτικά.

3) Τοποθέτηση μηχανικών παγίδων εξολόθρευσης τρωκτικών.

ΟΦΙΟΑΠΩΘΗΣΗ

Οφιοαπώθηση καλείται η προσπάθεια αποτροπής ενός ερπετού από το να εισέλθει σε χώρο τον οποίο θέλουμε να προφυλάξουμε. Αυτή γίνεται με δύο τρόπους:

1) Με υγρό υλικό. Το υλικό αυτό ψεκάζεται πάνω σε σκληρές επιφάνειες, όπως πλακάκι, πέτρα κτλ. και δημιουργεί μια “κρούστα” η οποία προστατεύει τον χώρο στον οποίο εφαρμόζεται, αναδύοντας μία οσμή που αν σε μας δεν είναι αντιληπτή, τα ερπετά την βρίσκουν αποκρουστική και απομακρύνονται άμεσα. Το ψεκάσιμο αυτό υλικό τοποθετείται κυρίως γύρω από πόρτες ή παράθυρα, εμποδίζοντας έτσι την διείσδυση ερπετών.

2) Με κοκκώδες υλικό. Το υλικό αυτό έχει την μορφή κόκκων καφέ και εφαρμόζεται σε χώρους όπου και δεν μπορεί να εφαρμοστεί το ψεκάσιμο, όπως χόρτο, γρασίδι, χωμάτινες επιφάνειες κτλ. Το αποτέλεσμα της απώθησης του ερπετού επιτυγχάνεται με την οσμή την οποία αναδύει το υλικό αυτό. Δεν επηρεάζεται από βροχή ή νερό καθόλου, κάτι που το φέρνει πολύ ψηλά στους τρόπους και στο αποτέλεσμα απώθησης ερπετού. Εφαρμόζεται κυρίως περιμετρικά των κτιρίων ή χώρων που θέλουμε να προστατέψουμε. Η χρονική διάρκεια δράσης του μπορεί να φτάσει και τους 6 μήνες.