Σχολικά Κυλικεία και Παιδική Διατροφή

Σχολικά Κυλικεία και Παιδική Διατροφή

Καλή σας χρονιά και εύχομαι το έτος 2019 να είναι γενναιόδωρο απέναντι σε εσάς και στις προσωπικές σας φιλοδοξίες!

Θα ήθελα σε αυτό το blog να καταπιαστώ με ένα πολύ σημαντικό κατ’ εμέ (και θέλω να πιστεύω και για όλους) ζήτημα, αυτό της διατροφής και κατ’ επέκταση της παιδικής διατροφής. Το έναυσμα για την δημιουργία του παρακάτω κειμένου, μου το παρείχε η ενασχόλησή μου με την υγειονομική διαμόρφωση του χώρου των σχολικών κυλικείων, καθώς και με τις τελικές αδειοδοτήσεις λειτουργίας τους, κάτι που είχα την τύχη να πράξω σε αρκετά απ’αυτά. Επίσης, έμπνευση και ιδέες μπόρεσα και άντλησα από κείμενο-πρόταση του Υγιεινολόγου κ.Παπαδάκη Αντώνιου, αντιπροέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας, αλλά κυρίως ανθρώπου του οποίου το έργο και η δράση του στο χώρο της Δημόσιας Υγείας, όλα αυτά τα χρόνια, είναι αδιαμφισβήτητο και τον ευχαριστώ θερμά για αυτό!

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα λεπτό θέμα, αυτό της διατροφής στα σχολεία, το οποίο αφορά μεγάλο πληθυσμιακό ποσοστό , από τα παιδιά-μαθητές, το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους ιδιοκτήτες των σχολικών κυλικείων, μέχρι και εμάς που είμαστε γονείς. Και εξηγώ: Η νομοθεσία, η οποία ορίζει τα τρόφιμα τα οποία επιτρέπεται να πουλά ένα σχολικό κυλικείο, υπάρχει και επιβάλλεται να τηρείται! Τηρείται παντού όμως και πάντα; Μάλλον όχι..

Οι ιδιοκτήτες των σχολικών κυλικείων είναι βασικά επιχειρηματίες που καλούνται να επιχειρήσουν σε ένα  απαιτητικό περιβάλλον, με ένα ιδιαιτέρως ευάλωτο αγοραστικό κοινό και όλα αυτά σε μια περίοδο βαθιάς και συνεχούς οικονομικής κρίσης, η οποία δεν αφήνει και πολλά περιθώρια κέρδους. Οι δάσκαλοι με τους καθηγητές, επιφορτισμένοι με τα δικά τους καθήκοντα, επεμβαίνουν ελάχιστα στη τήρηση των σωστών διατροφικών συνηθειών των παιδιών. Οι γονείς, αγωνιζόμενοι και αυτοί με την καθημερινότητα, αφήνουν πολλές φορές σε δεύτερη μοίρα (αν όχι όλοι, τότε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό από εμάς) το πόσο ένα τρόφιμο είναι το πλέον ενδεδειγμένο για τα παιδιά τους, αρκεί αυτό να είναι ελκυστικό και το παιδί να μην νιώσει ποτέ νηστικό. Όσο για τα ίδια τα παιδιά…αν έχουν να διαλέξουν μεταξύ μίας κασερόπιτας και μίας φρουτοσαλάτας, ποια νομίζετε πως θα είναι η επιλογή τους;

Αυτό λοιπόν που προτείνει ο κ.Παπαδάκης είναι η κοινή δράση όλων των παραπάνω φορέων, μέσω ενός προγράμματος Αγωγής Υγείας με στόχο την Υγιεινή Διατροφή και την εκμάθησή της, χωρίς αυτό να ζημιώνει οικονομικά τον ιδιοκτήτη του κυλικείου. Απαιτεί την ευαισθητοποίηση, όπως και τη συνεχή εγρήγορση των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων, ώστε να διαμορφωθούν διατροφικές συνήθειες τέτοιες, οι οποίες και θα προάγουν την Υγεία.

Προτείνεται λοιπόν ο αυτοέλεγχος των σχολικών κυλικείων και η συμμόρφωσή τους με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις, η διαρκή εκπαίδευση και επιμόρφωση των ιδιοκτητών των σχολικών κυλικείων σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων, η ενεργή συμμετοχή εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών σε δράσεις σχετιζόμενες με την διατροφή και την Αγωγή Υγείας ειδικότερα, η ενίσχυση των δράσεων αυτών από τοπικούς, πολιτικούς ή μη, φορείς, έτσι ώστε αυτές να καταστούν βιώσιμες και τέλος η χορήγηση ενός ειδικού σήματος με τίτλο “Πρότυπο Σχολικό Κυλικείο”, το οποίο και θα πιστοποιεί την τήρηση όλων των υγειονομικών απαιτήσεων, όχι μόνο αυτών που αφορούν τα επιτρεπόμενα τρόφιμα και ποτά, αλλά και αυτών που έχουν να κάνουν με τις συνθήκες υγιεινής των χώρων πώλησής τους.

Πρόκειται φυσικά για μία πρωτοποριακή και εξαίρετη πρωτοβουλία, η οποία αν/όταν εφαρμοσθεί, μπορεί να αλλάξει άρδην τον τρόπο ζωής μας και να προλάβει σημαντικά σε αριθμό προβλήματα υγείας, σχετιζόμενα με κακές συνήθειες διατροφής. Αλήθεια, γνωρίζατε πως ένα στα δύο παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας 7-12 ετών, θεωρούνται υπέρβαρα ή και παχύσαρκα;!!

Παρακάτω αναφέρω τα είδη τροφίμων και ποτών, τα οποία σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, επιτρέπεται να πουλά ένα σχολικό κυλικείο:

ΦΡΟΥΤΑ – ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Φρέσκα φρούτα ανάλογα με την εποχή (π.χ. μήλο, αχλάδι, πορτοκάλι, μανταρίνια, μπανάνα, σταφύλι, βερίκοκα, ροδάκινο κλπ), καλά πλυμένα και συσκευασμένα σε ατομική μερίδα. Αποξηραμένα φρούτα (π.χ. βερίκοκα, δαμάσκηνα, σύκα, σταφίδες, μπανάνες κλπ) χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Συσκευασμένα σε ατομική μερίδα έως 50γρ.

Φυσικός χυμός φρούτων ή και λαχανικών που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων–καντινών.

Δεν επιτρέπεται η προσθήκη ζαχάρων ή άλλων γλυκαντικών ουσιών. Συστήνεται να είναι δυνατή η κατανάλωση του άμεσα μετά την παρασκευή του σε ποτήρια μιας χρήσης ανακυκλώσιμου υλικού.

Φρουτοσαλάτα που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων–καντινών από φρέσκα, καλά πλυμένα φρούτα εποχής. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη σακχάρων ή άλλων γλυκαντικών ουσιών.

Σαλάτα από φρέσκα, καλά πλυμένα λαχανικά που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων-καντινών, χωρίς προσθήκη αλατιού. Επιτρέπεται μόνο η προσθήκη ελαιολάδου, ξυδιού ή λεμονιού.

Συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί φρούτων και ομοειδών προϊόντων, χωρίς συντηρητικά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης, σε ατομική συσκευασία έως και 330ml.

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ

Γάλα τυποποιημένο, παστεριωμένο σε ατομική συσκευασία έως 500ml πλήρες και

ημιαποβουτυρωμένο (1,5% – 1,8% λιπαρά).

Σοκολατούχο γάλα με χαμηλά λιπαρά (max. 1,8%) σε συσκευασία έως 250ml.

Γιαούρτι τυποποιημένο (έως 5% λιπαρά), χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, σε ατομική μερίδα έως 200γρ.

Ροφήματα από συνδυασμούς φρέσκου γάλακτος και φρέσκων φρούτων που θα παρασκευάζονται στο κυλικείο. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη ζάχαρης. Απαγορεύεται η διάθεση άλλων τυποποιημένων αναλόγων ροφημάτων καθώς και η χρήση έτοιμης σκόνης για την παρασκευή τους.

Τυριά πολύ σκληρά, σκληρά, ημίσκληρα, μαλακά τυριά. Συστήνονται τυριά παραδοσιακά και Ελληνικά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Εξαιρούνται τα ανακατεργασμένα τυριά ή τηγμένα τυριά και ανακατεργασμένα τυριά με αλειφώδη υφή.

 

ΑΠΛΑ ΑΡΤΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ Ή ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ

Κουλούρι σησαμένιο ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό.

Κριτσίνια ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες ή λευκά, σε ατομική συσκευασία έως 50γρ.

Φρυγανιές ολικής άλεσης πλούσιες σε φυτικές ίνες ή λευκές, σε ατομική συσκευασία έως 50γρ.

Κράκερς ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες ή λευκά, σε ατομική συσκευασία έως 50γρ.

Τα παραπάνω απλά αρτοπαρασκευάσματα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προδιαγραφές:

Κορεσμένα λιπαρά έως 3%, τράνς λιπαρά έως 0,1 %, νάτριο έως 0,5%.

ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ

Μουστοκούλουρα σε ατομική μερίδα έως 60γρ.

Σταφιδόψωμο σε ατομική μερίδα έως 60γρ.

Μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης σε ατομική μερίδα έως 40γρ, η οποία να πληρεί τις ακόλουθες προδιαγραφές:

Κορεσμένα λιπαρά έως 3%, τράνς λιπαρά έως 0,1%, νάτριο έως 0,5%.

Επιτρέπεται η διάθεση τυρόπιτας-πίτας λαχανικών σε ατομικές μερίδες των 120 γρ. και με συγκεκριμένες προδιαγραφές:

Η λιπαρή ύλη για τη ζύμη−φύλλο πρέπει να είναι αποκλειστικά από ελαιόλαδο, μαλακή μαργαρίνη ή φυτικά έλαια, όπου το τελικό προϊόν δεν πρέπει να ξεπερνάει το 30 % σε συνολικά λιπαρά και το 0,1% σε trans λιπαρά.

Πίτσα με τις παρακάτω προδιαγραφές:

Για τη βάση τα επιτρεπόμενα υλικά είναι αλεύρι, μαγιά, αβγό, γιαούρτι, αλάτι και μυρωδικά βότανα. Απαγορεύεται η χρήση ενισχυτικών γεύσης όπως το γλουταμινικό νάτριο. Για τη γέμιση τα επιτρεπόμενα προϊόντα είναι τυρί, τομάτα, πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδι,καλαμπόκι. Δεν επιτρέπεται η χρήση σάλτσας και αλλαντικών.

Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση, σε ατομική συσκευασία (έως 60 γραμμάρια) με τις παρακάτω προδιαγραφές:

  1. Η περιεκτικότητά τους σε trans λιπαρά να μην υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων.
  2. Ανά 100 γραμμάρια προϊόντος: (α) η ζάχαρη να μην υπερβαίνει τα 10 γραμμάρια, (β) τα ολικά λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα 10 γραμμάρια, (γ) τα κορεσμένα λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα 5 γραμμάρια και (δ) το νάτριο να μην υπερβαίνει τα 0,5 γραμμάρια».

 

 

ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ

Τα σάντουιτς/τοστ μπορούν να παρασκευάζονται με συνδυασμούς των τροφίμων των επόμενων παραγράφων. Μπορούν να είναι τυποποιημένα ή να παρασκευάζονται στο χώρο του κυλικείου-καντίνας αυθημερόν.

Επιτρέπεται η χρήση όλων των ειδών ψωμιού, ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό όπως ψωμάκι ατομικό, ψωμί για τοστ, μπαγκέτα, ελληνική πίτα, αραβική πίτα, σησαμένιο κουλούρι. Συστήνεται το ψωμί ολικής άλεσης. Δεν επιτρέπεται το μπριος, το κρουασάν ή το πιροσκί. Η ελληνική πίτα δεν πρέπει να περιέχει γλυκουρονικό νάτριο.

Δεν επιτρέπεται η χρήση άλλων αλλαντικών, εκτός από βραστή γαλοπούλα με τις παρακάτω προδιαγραφές:

α) Κορεσμένα λιπαρά έως 1 %

β) Νάτριο έως 1 %

Λαχανικά όλων των ειδών.

Ελιές χωρίς το κουκούτσι και πάστα ελιάς.

Αβγό καλά βρασμένο.

Από λιπαρές ύλες επιτρέπεται μόνο η προσθήκη ελαιολάδου.

Επιτρέπεται η παρασκευή γλυκών σάντουιτς με συνδυασμό των προαναφερομένων ψωμιών και ως γέμιση 1 κουταλιά της σούπας μέλι ή μέλι με ταχίνι.

Επιτρέπεται η χρήση τυριών όπως αναφέρονται στην περίπτωση 2 “ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ” στοιχείο 5».

ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ

Κρέμα και ρυζόγαλο σε ατομικές μερίδες των 150γρ. (με περιεκτικότητα σε λίπος γάλακτος έως 4%).

Χαλβάς σε ατομική μερίδα έως 50 γρ.

Παστέλι σε ατομική μερίδα έως 50γρ.

Μέλι σε ατομική μερίδα.

Σοκολάτα υγείας και γάλακτος σε ατομική μερίδα έως 30γρ.

Δεν επιτρέπεται η διάθεση τσιχλών και καραμελών.

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ

Στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέπονται οι ξηροί καρποί όλων των ειδών χωρίς προσθήκη αλατιού ή ζάχαρης σε ατομική συσκευασία έως 50γρ. Δεν επιτρέπονται οι τηγανισμένοι ξηροί καρποί.

 

 

 

ΥΓΡΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Εμφιαλωμένο νερό.

Στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέπονται τα παρακάτω αφεψήματα: χαμομήλι, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή σύνθετων γλυκαντικών.

Καφές μόνο για το προσωπικό.

Δεν επιτρέπεται η διάθεση αναψυκτικών.