«Να με συγχωρέσετε που το ρωτώ, αλλά ποια ακριβώς είναι η δική σας δουλειά;»

«Να με συγχωρέσετε που το ρωτώ, αλλά ποια ακριβώς είναι η δική σας δουλειά;»

Πριν από μερικές εβδομάδες δέχθηκα στο γραφείο μου κάποιον κύριο ο οποίος ενδιαφερόταν ν’ανοίξει τη δική του επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος. Με τον συγκεκριμένο κύριο περάσαμε μια μικρή «περιπέτεια» μέχρι εν τέλει να καταφέρουμε να συναντηθούμε, αφού είχε μεν σημειώσει τον αριθμό τηλεφώνου μου, αλλά με λανθασμένο το ένα ψηφίο. Τελικά, καταφέραμε και ήρθαμε σε επικοινωνία και ορίσαμε ραντεβού συνάντησης μέσω των δυο μηχανικών που συνεργάζονταν για την υπόθεσή του.

Στην συνάντηση αυτή, μου εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός που δεν απαντούσα σε πάνω από είκοσι – όπως μου είπε – δικές του κλήσεις, μη συμμεριζόμενος την αγωνία του στο καινούριο του αυτό εγχείρημα. Η αιτία για την παρανόηση βρέθηκε φυσικά μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, αλλά αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και μου προκάλεσε μια σχετική εύθυμη διάθεση, ήταν η ερώτηση την οποία αρχικά μου απηύθυνε. Με ρώτησε λοιπόν, ίσως και με μια μικρή δόση ταπεινοφροσύνης, το εξής: «Να με συγχωρέσετε που ρωτώ κάτι τέτοιο, αλλά εσάς, εγώ, για ποιο λόγο σας χρειάζομαι;»!! Όπως και μου εξήγησε, στην προσπάθειά του να λύσει απορίες που αφορούσαν είτε την διαμόρφωση του χώρου της επιχείρησής του είτε τι είναι νόμιμο ή μη στα προϊόντα που θέλει να πουλήσει είτε ακόμα ακόμα μικρές λεπτομέρειες, χρήσιμες όμως για την έκδοση της τελικής του αδείας, οι αποκρίσεις που λάμβανε ήταν «χρειάζεσαι υγιεινολόγο» ή «αυτά θα στα πει ένας υγιεινολόγος». Απόλυτα εύλογος, κατά την γνώμη μου, ο εκνευρισμός του, όμως την ίδια ώρα μου πρόσφερε το καταλληλότερο έδαφος, ώστε να διευκρινίσω σ’αυτόν και κατ’επέκταση σε σας τους αναγνώστες μου – μέσω αυτού του blog – τις ακριβείς υπηρεσίες τις οποίες παρέχει ένας υγιεινολόγος.

Ως υγιεινολόγος λοιπόν, οφείλω να είμαι δίπλα στον επιχειρηματία από την αρχική μελέτη έως και την τελική άδεια του εχγειρήματός του, κάτι που αποτελεί και slogan της εταιρίας: από την μελέτη στην άδεια. Καλούμαι να οδηγήσω τον πελάτη μου στον σωστό δρόμο, όσον αφορά κατ’αρχάς στην διαμόρφωση του χώρου του, αναλόγως πάντα το είδος της δραστηριότητας που έχει ο ίδιος επιλέξει. Καλούμαι να τον ενημερώσω για το σύνολο των υγειονομικών κριτηρίων τα οποία πρέπει να πληρεί, ώστε να αξιολογείται επιτυχώς κάθε φορά που θα έρχεται αντιμέτωπος με κάποιον ελεγκτικό φορέα. Έχω επίσης επωμισθεί την ευθύνη της υπογραφής των διαγραμμάτων ροής (σύμφωνα με την νέα υγειονομική διάταξη του 2017), καθώς και της σύνταξης των περιγραφικών εκθέσεων που συνοδεύουν τα διαγράμματα αυτά. Για να γίνω λίγο πιο κατανοητός, ένα διάγραμμα ροής, στην ουσία, απεικονίζει όλα τα στάδια εκείνα που θα ακολουθήσει ένα τρόφιμο (συνθήκες παραλαβής, συνθήκες συντήρησης, θερμικής του επεξεργασίας, μεριδοποίησης κτλ), από την ώρα που θα το παραλάβει ο πελάτης μου στην επιχείρησή του μέχρι και την στιγμή που θα το διαθέσει στον τελικό καταναλωτή. Στα καθήκοντά μου εμπίπτει και η συγκέντρωση όλων εκείνων των απαραίτητων εγγράφων και βεβαιώσεων από τις υπηρεσίες του κράτους, τα οποία θα οδηγήσουν σε μια ομαλή αδειοδότηση, καθώς επίσης και η σύναψη συνεργασίας με μηχανικό για τον σχεδιασμό κατόψεων ή την διευθέτηση άλλων παραμέτρων που μπορεί να προσάπτονται στην ειδικότητά του. Τέλος, ως υγιεινολόγος, οφείλω να βρίσκομαι στο πλευρό της επιχείρησης που με προσλαμβάνει, καθόλη την διάρκεια της λειτουργίας της, προλαμβάνοντας εμπόδια που μπορεί να βρεθούν στον δρόμο της, ή βοηθώντας στην υπερπήδησή τους.

Κατά έναν τρόπο, νιώθω πως η δουλειά μου είναι λειτούργημα και είμαι πολύ περήφανος γι’αυτή. Η, μάλλον καθολική, πεποίθηση πως ο χώρος των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών δεν βαδίζει και στα πιο αξιόπιστα ή ασφαλή υγειονομικά χνάρια (πλην ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων), πεισμώνει εμένα και ως επαγγελματία αλλά κυρίως ως οικογενειάρχη, να κάνω ότι περνά από το χέρι μου, ώστε να συμβάλλω στη μετατροπή  του κλίματος αυτού. Να βάλω κι εγώ όσα λιθαράκια μου αναλογούν για τον σκοπό της προασπίσεως της Δημόσιας Υγείας. Αν δεν είναι αυτό λειτούργημα, τότε πείτε μου εσείς τι είναι…